Forum  Rodzina Strona Główna Rodzina
Dla obecnych jak i przyszłych rodziców
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Karmienie piersią

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Rodzina Strona Główna -> Noworodek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aneczka
Administrator



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Skierniewice

PostWysłany: Czw 15:56, 06 Paź 2005    Temat postu: Karmienie piersią

Uważa się, że karmienie piersią jest najwłaściwszym sposobem żywienia dziecka. Niezaprzeczalne są jego korzyści fizjologiczne i psychologiczne mające wpływ na rozwój dziecka. Pokarm kobiecy jest zbalansowany pod względem zawartości węglowodanów, białka, witamin tłuszczów i składników mineralnych i dostosowany do etapu rozwojowego dziecka. Zawarte w pokarmie kobiecym składniki wspomagają trawienie mają działanie przeciwulteniające i przeciwzakaźne, jak również posiadają pewne walory smakowe związane z pokarmami spożywanymi przez matkę. Karmienie piersią zwiększenie odporności na zakażenia układu pokarmowego, oddechowego i ucha środkowego oraz zapobiega alergiom. Mleko matki przez pierwsze 6 miesięcy zaspokaja wszystkie potrzeby żywnościowe niemowlęcia z wyjątkiem witaminy D3.
POWSTAWANIE MLEKA

Miejscem powstania mleka są pęcherzyki mleczne w gruczołach piersiowych kobiety. Przewody mleczne prowadzą powstające mleko do zatok skąd przewodami wyprowadzającymi na zewnątrz przez brodawkę. Bodźcem do powstawania mleka jest ssanie dzięki któremu pobudzany jest odruch nerwowy u mamy prowadzący do wydzielania prolaktyny. Prolaktyna jest hormonem przysadki mózgowej odpowiedzialnym za wytwarzanie pokarmu kobiecego. Im więcej dziecko jest karmione piersią tym więcej bodźców pobudzających i więcej pokarmu. Innym hormonem wydzielanym podczas karmienia jest oxytocyna odpowiedzialna za skurcze przewodów mlecznych w ten sposób wypływanie mleka z przewodów wyprowadzających. Zaburzenie produkcji oxytocyny prowadzi do zastoju pokarmu i w dalsze kolejności do zmniejszenia jego produkcji.
<< początek
SKŁAD MLEKA

Pokarm kobiecy jest dostosowany do potrzeb noworodka a później niemowlęcia. Skład i ilość odpowiadają zapotrzebowaniu dziecka, umożliwiając mu prawidłowy rozwój. Pierwszy pokarm nazywany siarą jest bogaty w białko i przeciwciała, pod względem gęstszej konsystencji odpowiada możliwościom i potrzebom przewodu pokarmowego. Siara w ciągu kilku dni zmiana się pod względem składu poprzez zwiększenie ilości, kaloryczności oraz zmian w zawartości białka i tłuszczu. W czasie 3 tyg ustala się ostateczny skład pokarmu kobiecego. Charakterystyczna jest jednak pewna zmienność składu w trakcie karmienia. Początkowo jest on bardziej wodnisty, z czasem zawiera więcej tłuszczów, białek i cukrów. Dlatego krótkotrwałe, przystawienie dziecka do piersi nie zaspakaja wszystkich potrzeb żywieniowych. Zauważono również pewną zmienność w ciągu dnia, i tak pokarm nocny posiada nawet 3 razy więcej tłuszcz, a dzienny więcej białka. Dieta matki jest tylko w niewielkim stopniu ma wpływ na zmiany w składzie ilościowym i jakościowym mleka. Zwrócić należy uwagę, na zmienność składu podczas karmienia.
Woda jest głównym składnikiem mleka kobiecego. Zawartość wody w pokarmie jest stała, niezależna od tego jak dużo płynów przyjmuje mama.
Białko zawarte w pokarmie kobiecym znajdują to aminokwasy, których zawartość dostosowana jest do zdolności trawiennych niemowlęcia. W około 40% jest to także kazeina, która jest łatwa w przyswajaniu. Pozostałe 60% stanowi serwatka. Białkami znajdującymi się w pokarmie są również laktefferyna odpowiedzialna za gospodarkę żelaza, laktoglobulina, przeciwciała produkowane przez matkę i przekazywane podczas karmienia. Mleko kobiece zapewnia w ten sposób konieczną ochronę immunologiczną w czasie dojrzewania własnego układu odporności niemowlęcia. Szereg czynników przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i imumomodulujących utrzymuje niemowlę w zdrowiu. Udowodnione zostało dawno, że dzięki temu dzieci karmione naturalnie są w mniejszy stopniu narażona na infekcje.
Tłuszcze stanowią ważny składnik energetyczny jak i budulcowy. 95% tłuszczów zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, które są łatwo przyswajane i trawione. Dodatkowo mleko kobiece zawiera enzymy służące właśnie do trawienia tłuszczów. Tłuszcze odgrywają zasadniczą rolę w budowie układu nerwowego.
Węglowodany - laktoza jest głównym cukrem wchodzący w skład mleka kobiecego. Laktoza posiada duża wartość energetyczną oraz jest budulcem tkanki nerwowej. Zawartość laktozy jest stosukowo wysoka w odniesieniu do mleka kobiecego.
Minerały i Witaminy: pokarm kobiecy zawiera mniej soli mineralnych w porównaniu z mlekiem krowim, niemniej jednak biodostępczość zawartych minerałów jest znacznie wyższa np: dostępczość wapnia jest o 75 % wyższa niż spotykana w mieszankach, a o 50% wyższa niż mleka krowiego. Umożliwia to mniejsze stężenie soli mineralnych w mleku kobiecym co ma swoje znaczenie dla funkcji nerek u niemowlęcia. Spośród witamin zwrócić należy uwagę, że mleko kobiece poza witaminą D3, w mniejszym stopniu witaminą K w pełni zaspakaja potrzeby niemowlęcia do 6 miesiąca życia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Rodzina Strona Główna -> Noworodek Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin